Ontdek de Koloniën van Weldadigheid
De Koloniën van Weldadigheid zijn als sociaal experiment uitzonderlijk en internationaal trendsettend. Het unieke gebied en verhaal van toen zijn een enorme inspiratie voor de uitdagingen die we nu in onze samenleving ervaren. Bestuurders, beleidsmakers en ondernemers worden van harte uitgenodigd om zich te laten voeden met kennis en nieuwe inzichten.
Armoede
Huisvesting, arbeid, zorg en onderwijs waren in de ogen van Johannes van den Bosch de basis om de armoede te bestrijden. Ruim 200 jaar later zijn de sporen van zijn gedachtengoed nog altijd te zien en te beleven. Helaas is deze problematiek niet alleen van toen. Er zijn veel parallellen tussen het heden en het verleden.
Tips voor het Sociaal DomeinFood & Agri
De Koloniën van Weldadigheid vinden hun oorsprong op de woeste gronden in het noorden van Nederland. De kolonisten kregen een huisje en een stukje grond om eigen eten op te verbouwen. Al snel worden kennis, kunde en mankracht gebundeld om samen meer te bereiken. Er komen grote hoeves die de kolonisten kunnen voorzien in voldoende voedsel. Vandaag de dag zijn het moderne landbouw- en melkveebedrijven waar toekomstgericht en met een duurzame visie wordt gewerkt. Continu wordt gezocht naar oplossingen om de uitdagingen van de huidige tijd te weerstaan.
Tips voor de agrarische sectorOnderwijs en educatie
Gedegen onderwijs was één vann de belangrijkste pijlers van de Maatschappij van Weldadigheid. Voor alle kinderen vanaf 6 jaar was er leerplicht, dat was zo'n 80 jaar eerder dan in de rest van Nederland. Er waren talloze lagere schooltjes met een uitstekend niveau van onderwijs. Ook de jeugd die studeerde aan de gerenommeerde Tuinbouwschool, de Boschbouwschool of het Landbouwkundig Instituut waren graag geziene werknemers. Een rijke en inspirerende historie!
Tips voor onderwijsdeskundigenBezoek per Kolonie
-
Kolonie Frederiksoord/Wilhelminaoord
-
Kolonie Veenhuizen